Instruktionsfilm del 1: Skapa inlägg, klistra in text och infoga bild:
Lathund – inloggning:
http://webapps2.malmo.se/pedagogmalmo/lathund-inloggning-och-profil/
Lathund – blogginlägg (text & bild):
http://webapps2.malmo.se/pedagogmalmo/lathund-blogginlagg/
Instruktionsfilm del 2: Ange kategori, taggar, temablogg och utvald bild.
Länka – det är det som internet går ut på.
Länka alla möjliga ord i texten. Länka omnämnda skolor till skolans webbplats, svåra ord och begrepp till wikipedia.se, länka till andra webbplatser som du direkt eller indirekt nämner i texten.
Tagga – skola, stadsdel & andra nyckelord.
Handlar en artikel om en skola/stadsdel, tagga med skolans namn och stadsdelens namn, t.ex. Rönnenskolan, SDF Centrum. På så sätt underlättar du för andra att geografiskt hitta vad de är intresserade. För övrigt kan du tagga med nyckelord som du tycker beskriver innehållet i artikeln.
Kom ihåg!
Utvald bild – för bloggöversikten
För att Pedagog Malmö ska se trevlig och intressant ut vill vi att du använder dig av någon illustrerande bild i ditt blogginlägg. Vi vill också att du lägger till en ”utvald bild” som sedan syns i bloggöversikten, (se bild till vänster). Det utvalda bilden kan vara samma som i blogginlägget, eller en annan. Hur du lägger in ”utvald bild” kan du se i instruktionsfilmen här.
Bädda in YouTube-film
Du kan lägga in YouTube-filmer i ditt blogginlägg. Det gör du enkelt genom att klistrar in URL-adressen för YouTube-filmen i fältet där du har din text. (Du behöver inte bry dig om sådant som bäddningskod / embedded code). Men tänk på att din YouTube film inte syns som den ska förrän inlägget är publicerat.
PDF-dokument
Vill du bifoga ett PDF-dokument? Pedagog Malmö tar dokument som är högst 5 MB. Om dokumentet är större än så, ladda upp det på någon tjänst som Google Docs eller Dropbox. Gör dokumentet publikt och länka till det.
Att skriva texter som är lätta att läsa
- Skriv en lockande och intressant rubrik.
- Använd ingress som en inledande sammanfattning.
- Använd mellanrubriker – gör det enklare att orientera sig i texten.
- Använd blankrader för att dela upp texten i stycken – texten blir lättare att läsa.
- Fler tips för “Hur man skriver för webben” av Erik Geijer, Finns att hämta hos Webbstjärnan / iis.se . Direktlänk till PDF-skriften: http://www.iis.se/docs/Att_skriva_for_webben_-_webb_2_.pdf
För support och frågor ring:
040 – 34 31 21
eller mejla:
pedagogmalmo@malmo.se